Workshops 2018

Hieronder een beknopt overzicht van de workshops 2018. Uiteraard wordt deze bijgewerkt als er nieuwe informatie beschikbaar is.

Workshop 1

Meten aan en analyseren van CAN-bussignalen

Ook dit jaar zijn de technische trainers van Pico van de partij om namens AA-Equipment een leerzame workshop te verzorgen. Uniek daarbij is dat Pico, die nu een Roadshow houdt in de UK, het demonstratievoertuig naar Helmond laat komen. Tijdens deze workshop ga je zelf aan de slag met het in beeld brengen van CAN-bussignalen, uitzoeken wat het probleem is en referentiesignalen vergelijken. Kortom: Hoe breng je signalen in beeld? En is dit signaal goed of is er meer aan de hand?

Workshop 2

Wegwijs in uitlaatgasnabehandeling

Een DAF euro 6 truck met SCR-systeem en Ad-Blue staat geprepareerd klaar voor de tien groepen met deelnemers. In de vrachtwagenbranche zijn deze nabehandelingssystemen al sinds de komst van Euro 5 gemeengoed, en de laatste jaren in steeds meer automodellen te vinden.Tijdens de workshop ga je meten aan het SCR-systeem. Hoe werkt het? Hoe kun je diverse onderdelen van het systeem aansturen? Je maakt gebruik van Jaltest truckdiagnosetool en de Pico Scope. Nadat voor iedereen duidelijk is hoe het systeem werkt is moet er nog een storing opgelost worden.

Workshop 3

Slimme PSI5-sensoren

De moderne auto wordt complexer en daarmee sensoren ook. Toeleveranciers als Bosch, Continental, VDO, Autoliv en vele anderen ontwikkelden gezamenlijk de PSI5-communicatiestandaard. Het levert slimme sensoren op terwijl ze er ogenschijnlijk simpel uitzien. In deze workshop komt het Gen 9 ABS/ESP-systeem van Bosch aan bod. Dit systeem gebruikt bi-directionale wielsensoren mét dataoverdracht. Wat meet je dan? Een plat signaal of zit er meer achter als je op milliseconden naar signalen gaat kijken? Leer meer over deze slimme sensoren in de workshop van ACtronics.

Workshop 4

Diagnose aan een hybride/EV-voertuig

Naast een toenemend aantal hybride auto's in de werkplaats kun je in de toekomst ook EV's verwachten. Hoe ga je daarmee om in het geval van een storing? Tijdens deze workshop van Summa, verzorgd door Toon Bertens, krijg je inzicht in benodigde kennis van HV-elektronica. Welke storingen komen veel voor bij hybride en EV's, en waardoor ontstaat dat? Ook ga je zelf aan de slag in het EV-lab om een batterijpakket door te meten én demonteren. Een unieke kijk in de hybride/EV-techniek.

Workshop 5

Programmeren middels pass-thru

Wat pass-thru is en hoe het werkt weet je wellicht al, maar pas je het ook al toe? Tijdens deze workshop van GMTO helpt John Philips je een stap verder. Je gaat zelf aan de slag met het herprogrammeren van enkele modules. Waar moet je dan op letten? Waar vind je de benodigde informatie? GMTO verzorgd twee actuele opstellingen.

Workshop 6

Mechanische problemen opgelost met de oscilloscope

Een storing in een auto kun je grofweg indelen in een elektrische probleem of mechanisch probleem. En beide kunnen diverse gevolgen hebben. In deze workshop ga je zelf met een oscilloscope aan de slag met diverse metingen om het mechanische probleem in de geprepareerde auto op te sporen. Welke mogelijkheden biedt de GMTO-scope je? Wat meet je? En hoe trek je dan de juiste conclusie? Anton van der Linden begeleidt je samen met je Boot Camp-groep met tips en tricks naar de oplossing.

Workshop 7

Storingen aan luchtvering te lijf

DiagnosES heeft diagnoseapparatuurleverancier Autologic gestrikt om je meer te leren over de werking van luchtveringsystemen en het stellen van de juiste diagnose hieraan. 'Even kalibreren' is er niet bij, ondanks dat het luchtveringssysteem helemaal niet zo complex is. Tijdens de workshop leer je veel voorkomende problemen, maar ga je natuurlijk zelf aan de slag met het kalibreren van een luchtveringssysteem op een Land Rover. Een van de meest complexe systemen. Kun je dit, dan red je het ook zeker bij andere merken. Kortom: Hou de omzet van luchtveringsreparatie in eigen huis en daarmee de omzet.

Workshop 8

Storing in het aircosysteem

De specialisten van Denso, leverancier van vele technische onderdelen aan de autoindustrie, bereiden een workshop voor over een slecht werkend aircosysteem. Het is vervolgens aan jou en jouw teamgenoten de oorzaak te achterhalen. Wat de oorzaak is? Die gaan we natuurlijk nog niet vertellen, maar uiteraard kun je tijdens de workshop rekenen op de nodige tips en tricks van Denso. Hoe zoek je efficiënt naar de oorzaak? Welke metingen kun je of móet je doen? Zeker met het oog op de steeds duurder wordende koudemiddelen is een goede diagnose stellen in plaats van ‘even opnieuw vullen’ rendabel.

Workshop 9

Het nut en de werking van de controlemodule

Een storing in het airbagsysteem en de foutcode word je niet veel wijzer van. Is het die (beruchte) stekker onder de stoel? Het komt redelijk vaak voor dat deze moet worden doorverbonden of gesoldeerd. Maar waarom kan dit de oplossing zijn terwijl je geen draadbreuk meet? Heeft het te maken met een weerstandswaarde die te hoog is? En hoe meet de module de weerstand in de kabelverbinding en het totale circuit dan? Hans Jansen, trainer bij Innovam, geeft je inzicht in de monitoring techniek.Natuurlijk ga je zelf aan de slag. Zo ga je met variabele weerstanden aan de slag en meten met een oscilloscope.

Workshop 10

Van geluid naar oorzaak

"Ik hoor een klotsend geluid rechtsvoor", of "Op een drempel hoor ik een krakend geluid". Een klant komt met die klacht over zijn auto de werkplaats in. Natuurlijk ga je zelf ook luisteren. Komt het geluid inderdaad van rechtsvoor, of toch vanuit achter. De moderne auto is een klankkast wat dat betreft. Ook is uit de frequentie van geluid een en ander te halen. Harde geluiden zijn goed hoorbaar en te vinden, maar zachtere geluiden zijn lastiger. Echter bij een EV kunnen ze wel storend zijn. Hoe vind je de veroorzaker? Welke hulpmiddelen zijn er? Henry Baks van Summa heeft een dynamische workshop voor je klaar staan waarbij je zelf op zoek gaat naar 'het geluid'.

Partners

Locatie

Automotive Campus
Automotive Campus 30,
5708JZ Helmond
Tel: 0492 56 25 00
www.automotivecampus.com

Partner worden?

Accountmanager
Joost van Duin
joostvanduin@vakmedianet.nl
Telefoon: 088 - 5840 655

Contact

Heb je vragen over AMT Diagnose Boot Camp of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.